De Verenigde Naties (VN) hebben vandaag een rapport naar buiten gebracht met getuigenverklaringen van vluchtelingen uit Myanmar. Het rapport toont aan dat er sprake is van misdaden tegen de menselijkheid door het leger van het Aziatische land tegen de islamitische Rohinga minderheid. Er is op grote en gestructureerde mate sprake van doodschieten, mishandelen, verkrachten en levend in brand steken van moslims.
“De overheid van Myanmar moet direct deze mensenrechtenschendingen tegen haar eigen bevolking een halt toe roepen in plaats van het blijven ontkennen dat deze schendingen plaatsvinden,” aldus de Verenigde Naties in hun persbericht. “Ook moet zij de verantwoordelijkheid op zich nemen om te garanderen dat de slachtoffers rechtvaardigheid, schadevergoedingen en veiligheid krijgen.”
Misdaden tegen de menselijkheid
Omdat Myanmar géén toestemming heeft verleend aan de Verenigde Naties om in het gebied zelf onderzoek te doen, heeft de VN aan de grens in het buurland Bangladesh 204 vluchtelingen geïnterviewd. Van hen hadden 26 personen (13%) zelf messteken of schotwonden opgelopen. Bijna de helft van hen gaf aan dat een familielid was gedood. Tevens gold voor de helft van de ondervraagden dat hun bezittingen waren vernietigd of verbrand.
De vrouwen uit het gebied vertellen verschrikkelijke verhalen van stelselmatige verkrachtingen. Van de 101 geïnterviewde vrouwen was bijna één-op-de-vier zelf (eenmalig of meermaals) verkracht. Van de vrouwen die niet waren verkracht had één-op-de-drie een andere vorm van seksueel geweld ondervonden. Een moeder vertelde hoe zij werd verkracht door militairen. Toen haar 5-jarige dochtertje de militairen probeerde tegen te houden werd het kind met messteken om het leven gebracht. Een andere moeder moest toezien hoe haar 8 maanden oude baby met messteken om het leven werd gebracht terwijl zij zelf door vijf legerofficieren werd verkracht.
Misdaden staan nu zwart op wit“De getuigenverklaringen zijn schokkend maar helaas niet verbazingwekkend. De verhalen komen overeen met de getuigenissen die wij zelf ook hebben optekenend,” aldus Nourdeen Wildeman, voorzitter van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. “Maar dat juist de VN nu met dit rapport komt is enorm belangrijk! De afgelopen maanden verweet de overheid van Myanmar activisten dat zij leugens verkondigden over de wreedheden die hebben plaatsgevonden. Nu staat het zwart op wit, mét de onomwonden oproep aan de overheid van Myanmar om de huidige operaties van het leger aan banden te leggen.”
Meer druk op Myanmar
De VN roept de wereldleiders op om de druk op de overheid van Myanmar op te voeren. “Het gewicht en de omvang van deze aantijgingen roept op een robuuste reactie vanuit de internationale gemeenschap.”
Dat het rapport de overheid van Myanmar in een lastig parket brengt lijkt ook tot de defacto leider van het land Aung San Suu Kyi doorgedrongen te zijn. “Een woordvoerder van Aung San Suu Kyi belde mij terug over het rapport,” zo twittert BBC-verslaggever Jonah Fisher. “Hij noemde de aantijgingen die de VN maakt zeer serieus en gaf aan dat zij extreem bezorgd zijn.” Fisher noemde het rapport een ‘game changer’.
Het volledige rapport is hier te lezen.