Het besluit van de overheid van Myanmar eerder deze week dat een Nederlands team van Artsen zonder Grenzen (AzG) haar werkzaamheden mag hervatten in Arakan State stuit op weerstand in het Aziatische land. Zaw Htay, directeur van het presidentieel kantoor van het Aziatische land kondigt protesten in de gehele regio aan wanner AzG in het gebied terugkeert. In Arakan State zijn naar schatting 140.000 Rohingya opgesloten in vluchtelingenkampen welke recent in de New York Times als ’21ste eeuws concentratiekampen’ werden omschreven. In februari van dit jaar besloot de overheid om het AzG-team de toegang tot het gebied te ontzeggen, waardoor voor de Rohingya hun enige reële toegang tot medische zorg werd afgesneden.
Op zowel zijn Facebook als Twitter-account reageerde Zaw Htay op het overheidsbesluit door deze direct als ‘omstreden’ te omschrijven. Ook maakte hij er melding van dat inwoners van Arakan State al zijn begonnen met het organiseren van protesten in de gehele provincie tegen het overheidsbesluit om AzG uit te nodigen terug te keren naar Myanmar.Zaw Htay – die vanwege zijn functie nabij president Thein Sein staat – is een invloedrijke persoon in het land door een groot bereik via social media. Op Facebook wordt hij gevolgd door meer dan 50.000 personen, een enorm aantal in een land waar slechts een paar procent van de bevolking toegang tot internet heeft. Ter vergelijking: de president zelf heeft 8.200 likes en nog geen officiële Facebook-page.
Zaw Htay was de tweede persoon die in 2012 de foto van het levenloze lichaam van het slachtoffer van een verkrachting door drie Rohingya-mannen publiceerde op zijn facebook-pagina. Dit incident was de aanleiding van de grootste golf van anti-islamitisch geweld tot op heden, waarbij meer dan 200 personen werden gedood en honderd duizenden op de vlucht sloegen. Dat juist hij nu al inzet op stemmingmakerij tegen de komst van AzG naar Akaran State is minstens zorgwekkend te noemen. Activisten in de regio vermoeden dat hij zelf een actieve rol speelt in het organiseren van protesten tegen de komst van AzG.