Nadat enkele weken geleden de overheid van Myanmar plotseling het opheffen van de gevreesde NaSaKa grenspolitie bekend maakte, hoopte de Rohingya bevolking dat het hierdoor minder slachtoffer van intimidatie en afpersing zou worden. De nieuwe ‘centrale politie’ (Hluntin) die echter de taken van de NaSaKa heeft overgenomen, lijkt niet de verbetering te bieden die was gehoopt. Uit meerdere recente getuigenverklaringen blijkt dat de centrale politie de lijn van corruptie en afpersing van de eerdere dienst volgt, zo schrijft de Rohingya News Agency vandaag.
Voormalige medewerkers van de NaSaKa bevestigen dat de nieuwe politiedienst haar intrek heeft genomen in de oude kazernes en kampen die door de NaSaKa werden gebruikt. Direct komen berichten van intimidatie, afpersing en corruptie naar buiten. Op 23 juli zou de 33 jarige Nurul Amin door de politie zonder aanleiding zijn opgepakt en vastgezet; hij werd pas vrijgelaten nadat de avond erna losgeld werd betaald. Ook is een echtpaar dat recent getrouwd was zonder de officiële goedkeuring van de overheid gedwongen om 50,000 kyat (ongeveer €39) smeergeld te betalen.
De ‘burgerschap wetgeving’ die in 1982 door Gen Ne Win werd ingevoerd ontnam de Rohingya’s hun burgerschap, waardoor ze effectief stateloos werden. Om te kunnen trouwen moesten zij sindsdien een aanvraagprocedure doorlopen bij de NaSaKa die tot wel 6 maanden kon duren en waarbij meermaals steekpenningen betaald moesten worden. De NaSaKa was eind vorig jaar gestopt met het verstrekken van vergunningen voor huwelijken.
De NaSaKa grenspolitie werd begin 90’er jaren opgericht en ingezet in het hele land. In 2005 besloot de regering de dienst te ontmantelen, behalve in Arakan state (de provincie waar de meeste Rohingya wonen).