De autoriteiten in Arakan State (Noordwest Myanmar) hebben nieuwe beperkingen opgelegd aan de vervolgde Rohingya bevolking in de commerciële hoofdstad Yangon. Lokale bronnen melden dat veel Rohingya geen toegang meer hebben tot de gezondheidszorg in het land en dat veel zieke patiënten niet meer terug zijn gekomen naar de hoofdstad.
De Autoriteiten, waaronder de politie en de Minister van Immigratie organiseerde afgelopen dinsdag een bijeenkomst in Sittwe met 40 Rohingya leiders. Hoofd immigratie ambtenaar Wai Lwin besprak toen met de aanwezige leiders de nieuwe en strengere regels die geïmplementeerd worden tegen de Rohingya moslim minderheid in Myanmar.
Volgens Aung Win, een Rohingya rechtenactivist die deelnam aan de vergaderingen, staat er in de nieuwe regels dat Rohingya die ziek zijn eerst naar het openbaar ziekenhuis in Sittwe moeten voor een beoordeling van hun aandoening. Indien verdere behandeling nodig is, kunnen ze een aanvraag indienen om te reizen naar Yangon. De patiënten moeten nu dus eerst een ondertekende aanbeveling krijgen van het bestuur van het ziekenhuis van Sittwe voordat ze de reis naar Yangon kunnen maken.
Aung Win schat dat ongeveer 80 procent van degenen die eerder reisde naar Yangon voor medische zorg niet terug kwamen naar de kampen in de staat van Arakan waar nu meer dan 100.000 Rohingya zijn opgesloten sinds etnisch religieus geweld uitbrak in het gebied in 2012. “Ze zijn gaan werken in Ruili (aan de Chinese grens), Maleisië en Thailand”, zegt Aung Win.
Voordat de nieuwe beperkingen ingingen, vertellen leiders van de gemeenschap dat de Rohingya ziekenhuizen in Sittwe vermeden werden door de Rohingya bevolking vanwege meldingen van discriminatie. De medische zorg die zij ontvangen is niet gelijk is aan dat van de lokale boeddhistische Arakanese bevolking.
Maung Maung Sein, een andere Rohingya vertegenwoordiger vertelt aan de Irrawaddy Agency dat de nieuwe regels nu een nog grotere financiële impact zal achter laten in de kampen. “We moeten in veiligheid kunnen reizen naar het ziekenhuis in Sittwe. We moeten minstens 20.000 tot 30.000 Kyats betalen om een auto te huren om te reizen uit het kamp naar de stad”, zegt Maung Maung Sein.
Tevens moeten de patiënten voedsel en huisvesting hebben om te kunnen blijven in het ziekenhuis. Betalen voor deze kosten wordt in het bijzonder bemoeilijkt door beperkingen op het vermogen van de Rohingya bevolking om werk te zoeken in de regio. “Rohingya die niet de correcte documenten bij zich dragen om te kunnen reizen naar het ziekenhuis lopen de kans op vervolging en opsluiting in een gevangenis”, zegt Maung Sein.
De regering van Myanmar heeft toestemming gegeven om een aantal lokale klinieken te openen in de kampen, maar de uitdagingen met betrekking tot het personeel en de toegang van patiënten blijven aan de orde van de dag. Artsen en verpleegkundigen uit het kamp komen niet in aanmerking voor de aanbeveling die nodig zijn voor reizen naar Yangon om zo meer geavanceerde behandeling te bieden.