De overheid van Myanmar heeft tijdens de 69th United Nations General Assembly bevestigd dat het werkt aan een plan dat een definitieve oplossing zal moeten bieden voor de Rohingya-bevolking. Officieel is het een plan dat burgerschap zal toekennen aan diegene die door de invoering van de 1982 CitizenshipLaw effectief stateloos zijn geworden. In de praktijk zal het plan gebruikt worden om permanente detentie van de islamitische Rohingya mogelijk te maken, zo waarschuwt Human Rights Watch.
Naar schatting bijna een miljoen Rohingya wonen in Myanmar, waar zij al enkele decennia het burgerschap wordt ontzegt. De overheid erkent de Rohingya niet als etniciteit en verwijst naar hen als ‘illegale Bengalezen’. Volgens de Verenigde Naties behoren zij tot een van de meest vervolgde volkeren ter wereld. Na een explosie van anti-islamitisch geweld midden 2012 heeft de overheid een commissie in het leven geroepen die een permanente oplossing van het religieuze geweld zou moeten ontwerpen. Ruim 140.000 Rohingya worden ondertussen vastgehouden in vluchtelingenkampen binnen het land, welke recent in de New York Times werden omschreven als ‘21ste eeuws concentratiekampen’.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschikt over documenten waarin het in het geheim opgestelde plan wordt uitgewerkt. “Dit langverwachte ‘Rakhine State Action Plan’ verbreedt en verstevigd het huidige discriminerende en aanstootgevende beleid van de regering van Myanmar en onderbouwt de al decennialang durende vervolging van de Rohingya,” aldus Phil Robertson, adjunct-directeur Azië van HRW. “Het is een blauwdruk voor de totstandkoming van permanente segregatie en staatloosheid en lijkt ontworpen om de Rohingya van hun laatste hoop te ontdoen en hen te dwingen om het land te ontvluchten.”
Het plan stelt voor de Rohingya – die al generaties in Myanmar leven en waar in het plan enkel indirect naar wordt verwezen – voor de keuze om zichzelf te registreren als illegalen uit Bangladesh (met het risico het land uitgezet te worden). Als zij dit niet doen, zullen zij worden vastgezet. Myanmar heeft de hulp gevraagd aan de VN om deze mensen dan in andere landen te herplaatsen, maar hierop heeft de VN al laten weten dit niet te kunnen of willen doen omdat het geen internationale vluchtelingen betreft.
De huidige planning voor de uitvoer van het controversiële plan in april / mei 2015, enkele maanden voorafgaand aan nieuwe verkiezingen in het Aziatische land. Vóór april zou door de overheid de noodzakelijke ‘infrastructuur en faciliteiten’ aangelegd moeten worden om de Rohingya in te ‘herplaatsen’.