Gepubliceerd op DeMoslimsKrant.nl
In het noordwesten van Myanmar vinden al enkele decennia gruwelijke misdaden plaats tegen de lokale moslimminderheid, de Rohingya. Hoewel eeuwenoude documenten de aanwezigheid van deze bevolkingsgroep beschrijven, worden zij sinds enkele jaren door de overheid als illegale buitenlanders aangemerkt. Ze zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid en hebben geen toegang tot medische zorg of educatie. Vandaag, exact twee jaar geleden, op 10 juni 2012, bereikte het geweld tegen de Rohingya haar hoogtepunt. Reden voor diverse organisaties wereldwijd om het conflict extra onder de aandacht te brengen.

De Rohingya zijn al enkele decennia in Myanmar het slachtoffer van onderdrukking en geweld. De militaire junta die het land jarenlang in haar greep hield, cultiveerde de afgunst onder de boeddhistische bevolking jegens de Rohingya om zelf enige legitimiteit te verschaffen. Met de groeiende vrijheid en opkomende democratie in het land kreeg ook de radicaal-boeddhistische 969-beweging de kans om op te roepen tot een ‘zuivering’ van de ‘moslimhonden’.

Tijdens de golf van geweld tegen de Rohingya tussen 28 mei en 12 juni 2012 werden meer dan 200 Rohingya vermoord en sloegen meer dan 75.000 van hen op de vlucht. Op 10 juni werd in het gebied de noodtoestand uitgeroepen. Human Rights Watch concludeerde in april 2013 dat het structurele geweld en onderdrukking van de Rohingya omschreven kan worden als etnische zuivering.

Nu, twee jaar later, worden tienduizenden Rohingya vastgehouden in vluchtelingenkampen binnen Myanmar, in de New York Times recent omschreven als ‘quasi concentratiekampen’. Een Nederlands team van Artsen Zonder Grenzen is begin dit jaar vanwege haar hulp aan de Rohingya het land uitgewezen, de hulpbehoevenden ontredderd achterlatend. Opslagplaatsen met voedselhulp van onder andere UNHCR voor de Rohingya worden aangevallen en geplunderd. Andere vluchtelingen reisden naar Bangladesh, Thailand en Indonesië. Vanuit Nederland zet Stichting as-Salaamah wal’Adaalah zich in voor deze Rohingya-vluchtelingen.

De toekomst van de Rohingya is onzeker. De Europese gemeenschap vermindert stapsgewijs de sancties tegen het land vanwege de democratische hervormingen, waarmee ook de diplomatieke druk afneemt. Alleen een omslag in de benadering van het land kan hoop bieden voor de slachtoffers van deze vergeten etnische zuiveringen.