Enkele uren geleden is de islamitische advocaat en adviseur van de regeringspartij NLD Ko Ni geliquideerd, inna lilahi wa inna ilayhi raji’oen. Ko Ni was een Burmese moslims die zich al sinds 1978 inzette voor het lot van de islamitische Rohingya-bevolking in het land. Naast het persoonlijke leed voor zijn nabestaanden is zijn dood een enorme klap in het gezicht voor alle moslims die op een betere toekomst hoopten in het overwegend boeddhistische land.
De afgelopen dagen was Ko Ni in Indonesië op uitnodiging van de Minister van Informatie van Myanmar. Samen met enkele andere vooraanstaande genodigden woonde hij er een workshop bij over leiderschap en interreligieuze dialoog. Vanmorgen landde hij op de internationale luchthaven van Yangon. Toen hij buiten stond – met zijn kleinzoon in zijn armen – werd hij van achteren dood het hoofd geschoten. Hij stierf ter plekke.
// tekst gaat door onder de foto //
De moordenaar van Ko Ni is gearresteerd. Volgens lokale media betreft het een 52 jaar oude man uit de stad Mandalay. In deze stad is het hoofdkwartier gevestigd van de 969-beweging van de radicale monnik Wirathu. De beweging staat bekend vanwege hun anti-islamitische propaganda en het verspreiden van haat tegen moslims. Wirathu werd eerder op de voorpagina van Time Magazine getoond met de duiding ‘The Face of Buddhist Terror’. Of de dader door de 969-beweging is geïnspireerd zal uit de verhoren moeten blijken.
Moedig en intelligent
Ko Ni was in Myanmar bekend en onder moslims geliefd en onder boeddhisten gehaat vanwege zijn inspanningen voor een vreedzame samenleving voor alle inwoners van Myanmar. Op twitter reageerde mensenrechtenactivist Matthew Bugher op de moord op Ko Ni: “Hij straalde principes, moed en intelligentie uit op een moment dat het land behoefte heeft aan een toename van alle die drie eigenschappen.”
Ko Ni werkte in 2012 en 2013 op projectbasis samen met de huidige manager van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah in Maleisië. Tevens had hij een leidende rol bij het formeren van de Myanmar Muslim Laywers Association, een platform dat islamitische advocaten in staat zou stellen om samen te werken en een juridisch weerwoord te bieden tegen de mensenrechtenschendingen die in het land plaatsvinden. Daarnaast had hij vanuit zijn rol als adviseur aan de politieke partij NLD gepoogd om ook islamitische volksvertegenwoordigers in het parlement te laten aanstellen, een advies dat de defacto leider van het land Aung San Suu Kyi heeft genegeerd.
Moord is tegenslag voor geweldloze oplossing
De moord op Ko Ni vindt plaats in een periode van grote onzekerheid en toenemend geweld tegen de islamitische bevolking van Myanmar, voornamelijk de stateloze Rohingya-bevolking. Zijn dood is een grote tegenslag voor diegene die op basis van dialoog en politiek wilde inzetten voor een einde aan het geweld en de onderdrukking van de Rohingya-bevolking in het noordwesten van Myanmar.