Het is precies een jaar geleden dat Rohingya vluchtelingen bij een boot ongeluk omkwamen in de Andamanse zee na te zijn gevlucht van sektarisch geweld in Birma en Myanmar. Helaas is er volgens verschillende nationale en internationale mensenrechtenorganisaties weinig verandert aan de situatie rondom Rohingya vluchtelingen.
De verschillende organisaties pleiten voor de onmiddellijke stop rond het vastzetten van vluchtelingen en slachtoffers van mensensmokkelaars. Het vastzetten van vluchtelingen verergerd de situatie van vluchtelingen alleen maar meer en leidt tot meer negatieve consequenties. De organisaties pleitten ook voor een verbod op de ‘terug duw’-regel van landen die te kampen hebben met vluchtelingen. Hierbij worden vluchtelingen letterlijk terug het water in geduwd met alle gevolgen van dien. Tevens worden de basis mensenrechten door de autoriteiten aan de laars gelapt en constant genegeerd.
“Als Thailand alleen maar het minimale aan hulp levert aan de Rohingya om zo geen gezichtsverlies te leiden dan zal er aan het eind geen vruchten worden geplukt en zal het probleem nooit verdwijnen. Thailand dient levens te redden en niet haar gezicht”, zegt Papop Siamhan coördinator anti mensenhandel bij de Human Rights and Development Foundation (HRDF).
Massagraven in Thailand
Thailand heeft al eerder enorme gezichtsverlies opgelopen nadat bekend werd dat vele Thaise officials betrokken waren geweest bij een enorme mensensmokkel. Op 1 mei 2015 kwamen de eerste officiële berichten naar buiten waarin overheidsfunctionarissen rapporteerde over de vondst van tientallen massagraven waarin 36 Rohingya en Bengaalse lichamen waren gedumpt door mensensmokkelaars. Het veroorzaakte een enorme afschuw op zowel nationaal als internationaal niveau. De dagen erna werden er meerdere massagraven gevonden wat uiteindelijk resulteerde in het oppakken van mensensmokkelaars. Helaas zijn er ook vele ontsnapt en hebben zij hun kampen verlaten. Het resulteerde in de directe verscherping van grenscontroles rond de kustlijnen door de Thaise overheid wat er weer toe leidde dat tientallen mensen in zee verdronken.
The National Human Rights Commission of Thailand (NHRCT) organiseerde onlangs een bijeenkomst waarbij verschillende mensenrechtenorganisaties waren aangeschoven. Er werden belangrijke stappen gezet richting de bescherming van Rohingya en Bengaalse vluchtelingen maar het is verre van genoeg. Vele Rohingya moslims worden in opvangcentra in Thailand geslagen en mishandeld door de autoriteiten. Ze moeten een lange tijd verblijven in deze centra wat leidt tot enorm veel frustratie en onzekerheid bij de Rohingya vluchtelingen.
‘Beëindig eindeloos opsluiten’
In het laatste half jaar zijn er ongeveer 60 Rohingya ontsnapt uit de detentiecentra in Thailand. Nadat omliggende inwoners de Thaise politie hadden geïnformeerd over de mogelijke schuilplek van sommige gevluchte Rohingya werd een Rohingya vluchteling doodgeschoten door de politie.
“Thailand dient haar werkwijze en regels richting vluchtelingen als de Rohingya snel te veranderen en compleet te herzien, want het leidt tot het verlies van meer levens”, zegt Amy Smith van Fortify Rights. Verschillende organisaties pleitten voor meer bescherming van vluchtelingen, de afschaffing van de ‘terug duw’-regel, een kabinet resolutie en een einde aan het eindeloos opsluiten van vluchtelingen in detentiecentra.