Radicaal boeddhistische monniken in Myanmar roepen op tot een boycot tegen Ooredoo, een nieuwkomer op de markt van mobiele telefonie. Aanleiding voor de boycot is dat het hoofdkantoor van Ooredoo gevestigd is in het overwegend islamitische Qatar.
Ooredoo hoopt vanaf dit jaar mobiele telefonie tegen lage prijzen beschikbaar te maken voor de bevolking van Myanmar, waar op dit moment naar schattingen slechts 1 op de 10 personen beschikt over een mobiele telefoon.
De komst van Ooredoo komt op het moment dat het land worstelt met een groeiende invloed van boeddhistisch-nationalistische bewegingen onder leiding van radicale monniken. Zij dringen al maanden aan op een algemene boycot van winkels waarvan de eigenaren een islamitische achtergrond hebben en steunen de komst van een reeks controversiële wetten die de godsdienstvrijheid verder beperken.
“We willen dat boeddhisten alleen producten kopen van winkels die eigendom zijn van boeddhisten en waarvan een deel van de winst ook naar onze godsdienst gaat”, aldus monnik Parmuakha, die de campagne tegen het telecombedrijf organiseert.
De monnik stelt dat zijn achterban de afgifte van een vergunning aan Ooredoo door de overheid van Myanmar “veroordeelt”.
Ooredoo’s woordvoedster Thiri Kyar Nyo stelt: “Wij geloven dat ieder mens gelijkwaardig is geboren en respect verdient. Ik denk dat elke verdenking over ons bedrijf spoedig zal verdwijnen zodra de mensen meer van ons merk en de positieve effecten die we zullen brengen aan het volk van Myanmar beginnen te zien.”
Hoewel de financiële boycot van alle moslims en hun winkels afgunst oproept, is er ook kritiek op Ooredoo vanwege hun keuze om in het land actief te worden. Het bedrijf uit Qatar kiest er op deze wijze voor om geld te verdienen in een land waar hun mede-moslims etnisch worden gezuiverd.