Duizenden mensen dobberen op zee voor de kust van Thailand, Maleisië en Indonesië. Veel van hen zijn Rohingya, een etnische minderheidsgroep uit Myanmar en Bangladesh. Zij zijn stateloos, en op de vlucht voor geweld, ernstige discriminatie en mensenhandel. Amnesty International komt voor hen in actie en is [ een online petitie ] gestart welke al door meer dan 30.000 mensen is ondertekend.
Op 20 mei kondigden de Indonesische en Maleisische autoriteiten aan dat ze 7.000 mensen tijdelijk willen helpen. Eerder die dag gaven de Filippijnen ook aan mensen te kunnen opnemen. Indonesië stuurde op 12 mei nog een boot met 400 mensen terug de zee op.
Nog niet genoeg
Het heeft weken geduurd voor deze landen in actie kwamen. Het is een goede eerste stap dat er nu eindelijk hulp wordt geboden, maar het is niet genoeg: duizenden mensen zitten nog vast op boten op zee. Zonder voedsel- en medische hulp gaan zij het niet lang meer redden.
Amnesty vraagt de autoriteiten om onmiddellijk zoek- en reddingsmissies te organiseren, de mensen aan land te laten en te zorgen voor water, voedsel en medische zorg. Als de mensen aan hun lot worden overgelaten, zijn ze feitelijk ter dood veroordeeld. Het maakt niet uit waar de mensen vandaan komen, zij hebben mensenrechten. Ze zouden niet vervolgd, opgesloten of op een andere manier gestraft moeten worden voor de manier waarop ze bescherming zoeken.
De petitie van Amnesty International ondertekenen kan [ hier ].