Het leger van Myanmar is sinds eind maart een nieuwe zogenaamde ‘veiligheidsoperatie’ gestart in de omgeving van Buthidaung township in het noordwesten van het land. In dit gebied wonen de Rohingya-moslims, volgens de VN een van de meest vervolgde volkeren op aarde. De nieuwe operatie waarbij het leger zware aanvallen uitvoert lijkt een voortzetting van de golf van geweld die Myanmar sinds eind 2016 uitvoert tegen de Rohingya-bevolking.
Eind maart pakte de immigratiedienst van Myanmar plotseling 40 willekeurige Rohingya’s op en beschuldigde hen valselijk van betrokkenheid bij een aanval door Rohingya-rebellen in Maungdaw op 9oktober 2016. Daarop volgde een grootschalige militaire inval in de vroege ochtend in het dorp.Toen moslims probeerden te vluchten uit angst voor massale arrestaties en fysieke marteling, opende het leger het vuur in de richting van de menigte. Een 35-jarige Rohingya (Abdu Salam ibn Abul Basher) raakte hierbij ernstig gewond, zo melden bronnen uit de regio. Meer dan 20 mensen werden gearresteerd en werden overgebracht naar een cellencomplex in Buthidaung voor ondervraging. Het is onbekend of ze daar nogsteeds zijn of naar elders zijn overgebracht en wat hun situatie nu is.
Na de eerste inval en diverse arrestaties keerde het leger nogmaals terug en bij deze tweede aanval zou ook gericht geweld hebben plaatsgevonden tegen kinderen. Enkele kinderen werden fysiek mishandeld en tevens gearresteerd. Een deel van hen werden naar de Boli Bazar politie basis overgebracht. Myanmar heeft een flinke legermacht op de been gebracht naar Buthidaung en de militaire operaties in het gebied uit met coordinatie vanuit de Boli Bazaar politie basis.
Sinds februari voert het leger van Myanmar in specifiek dit gebied meerdere zogenaamde veiligheidscontroles uit. Hierbij worden de aantallen Rohingya in kaart gebracht en worden zij bedreigd met als doel de Nationale Verification Cards (NVC) te accepteren. De totale Rohingya bevolking van Myanmar is in 1982 stateloos verklaard. Indien zij de NVC accepteren, accepteren zij een ‘tijdelijke verblijfstatus’ wat de overheid uiteindelijk zal helpen hen het land uit de drijven. Vele Rohingya en tevens diverse mensenrechtenorganisaties zien de NVC daarom als een middel voor de uitvoering van een door de staat gecoördineerde etnische zuivering.