Het aantal mensen dat in Myanmar online is op het internet groeit met een grote snelheid. Voor 2014 had minder dan 1% van de bevolking toegang tot internet. Nu de bevolking meer op het internet zit dan voorheen zien we een enorme groei in nep nieuws en anti-islam sentimenten op o.a. Facebook.
Het internet heeft Myanmar kennis laten maken met de republikeinse president Donald Trump, althans dat is hoe Shar Ya Wai het zich kan herinneren. “Het internet is een plek waar mensen die de gekste dingen zeggen opeens wereldberoemd kunnen worden. In het begin kende niemand Donald Trump, maar nu is hij hier wereldberoemd”, aldus de 19-jarige student. Zoals de meeste mensen in het 50 miljoen tellende Myanmar is Shar Ya Wai nieuw in de internetwereld. Het land heeft pas recent het internet omarmd en dat heeft dan ook geresulteerd in een groei in het aantal internetgebruikers van jongeren die een mobiel aanschaffen.
Ze is verbaasd van de enorme diversiteit in meningen op het internet, maar schrikt ook van de soms extreme uitingen op het internet. Haar ouders wilde dan ook dat ze niet te vroeg het internet op ging en wilde wachten totdat ze wat ouder en wijzer was al wist ze zelf niet wat ze daar precies mee bedoelde. Ondanks de waarschuwing van haar ouders heeft ze toch een telefoon gekocht met een internetverbinding. Hoewel dit doodnormaal is voor ons is dit een angstig gevoel voor de jonge Shar Ya Wai. Myanmar heeft 50 jaar onder een militaire dictatuur geleefd en dat heeft haar sporen achtergelaten in alle lagen van de maatschappij. De recente overwinning van de nationale democratische partij (NDP) van Myanmar heeft ervoor gezorgd dat er nu minder censuur is, maar de nog relatief jonge internetters uit Myanmar worden makkelijk voor de gek gehouden door de vele overdreven en soms leugenachtige verhalen die de ronde doen op social media als Facebook.
Myanmar is al tijden lang het decor van een etnische zuivering gericht tegen de Rohingya moslim minderheid in het land. De regering is stelselmatig bezig met het onderdrukken van deze groepen mensen die al generaties lang in het land hebben geleefd. Het internet staat vol met anti-moslim propaganda gericht op het demoniseren van moslims en de islam. De extreme boeddhistische groepen in Myanmar hebben dan ook nieuwe vrienden gevonden op het internet om hun daden en motivatie kracht bij te zetten. Vrienden zoals Donald Trump en de Ku Klux Klan (KKK). De verspreiding van leugens en nep-berichten van deze figuren en organisaties leidt ertoe dat extremistische groepen in Myanmar enorm veel sympathie kweken voor hun denkbeelden, zich door hen gesteund voelen in hun strijd tegen de moslims en dus hun gang kunnen blijven gaan.
We moeten niet vergeten dat nep nieuws een enorme impact heeft gehad op de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een relatief onervaren groep internetgebruikers is dan ook bij voorbaat kansloos tegen deze enorme stroom leugens jegens voornamelijk moslims en andere minderheden. De angst is dat haat en geweld in het land alleen maar zullen toenemen door het gebruik van middelen als Facebook en andere social media gericht tegen het onderdrukken van de Rohingya bevolking. Om het contrast weer te geven: de laatste jaar zijn er meer dan 9,7 miljoen nieuwe Facebookgebruikers bijgekomen en dit aantal blijft met een enorme snelheid toenemen. De mensen in Myanmar zijn gevoelig voor de verspreiding van nep nieuws en dit kan alleen maar slecht uitpakken voor de moslims in Myanmar.