Rechten activisten hebben het commentaar van een luitenant-generaal in Myanmar veroordeelt als “opruiend” en “schaamteloos” als een reactie op het opgelaaide geweld in het land. Ondanks het feit dat de overheid ernaar zegt te streven dat de situatie in de staat Rakhine weer normaliseert na de dodelijke aanvallen op verschillende grensposten van de politie in het land, gaf de minister vorige week maandag een boos interview, wat als steun kan worden ervaren voor het geweld door rechtsextremisten en de toename van angst omtrent de zogenaamde islamisering van Myanmar.
Luitenant-generaal Kyaw Swe, van de door militaire-gecontroleerde Binnenlandse Zaken Ministerie, zei: “Ik ben niet blij met de afgelopen gebeurtenissen. De politie, samen met het leger, moeten elk hoek van het land beschermen tegen een invasie (van moslims)”. Hij beweerde tegen lokale verslaggevers dat Rohingya moslims – een onderdrukte minderheid in de staat Rakhine – bezig zijn een grotere bevolkingsgroep te worden dan hun boeddhistische medeburgers. Hij zou hun hierbij een “bedreiging” voor de samenleving hebben genoemd. De aanvallen van 9 oktober, waarbij negen politieagenten in het noorden van Rakhine zijn omgekomen, worden toegeschreven aan een weinig bekende “Rohingya groep” genaamd Aqa-Mul-Mujahideen. Rohingya leiders hebben het geweld sterk veroordeeld.
Meer of minder moslims?
“Als mensen met onze etniciteit (Rakhine boeddhisten) hun woonplaatsen verlaten dan zullen de Rohingya hun vervangen. Ik wil niet dat dit gebeurt,” zei luitenant-generaal Kyaw Swe, verwijzend naar de vlucht van boeddhisten uit het noorden van Rakhine na de aanslagen. “Bij ons trouwt een man met slechts één vrouw. Bij hun trouwt een man met meerdere vrouwen. Als zij zich gaan voortplanten en 10 kinderen krijgen dan heb je een familie van 40 man. Dus wil ik dat onze etnische mensen hun eigen plaatsen behouden.”
Een volkstelling in 2014 in Myanmar heeft doelbewust de Rohingya buiten beeld gelaten, maar de cijfers over de omvang van verschillende religieuze en etnische populaties toonde aan dat in het gehele land de moslimbevolking juist veel kleiner is dan werd verwacht. De politicus beweert ook dat de aanvallen in Rakhine gestart zijn door ‘nieuwe vluchtelingen’ – waarmee hij de Rohingya feitelijk als buitenlanders wegzet – maar de geïdentificeerde leden van de Rohingya groep die de aanvallen hebben uitgevoerd komen uit families die al generaties lang in Rakhine hebben geleefd.
Anti-moslim propaganda“Wat de minister zei is egoïstisch en emotioneel,” zegt een islamitische activist die weigerde te worden genoemd uit angst voor represailles. “(De Rohingya) zijn niet degenen die kwamen om daar te blijven, het is hun oorspronkelijke plaats. Dus dit is propaganda, feitelijk onjuist en opruiend en ik ben hier echt verdrietig over.”
Shaivalini Parmar van de Civil Rights Defenders, een Zweedse NGO, zei dat het van cruciaal belang is dat de overheid de spanning weg neemt om verdere escalatie van geweld te voorkomen. “Myanmareese ambtenaren staan zeer slecht bekend vanwege het verkondigen en verspreiden van anti-islamitische sentimenten, “voegde Matthew Smith, oprichter en CEO van de mensenrechtenorganisatie FortifyRights toe. “Al jaren hebben de autoriteiten geprobeerd om de etnische demografie van de staat Rakhine te veranderen. We hebben laten zien dat er populatie beperkingen worden opgelegd, geweld die kan oplopen tot daden van genocide, en subtielere methoden, zoals verzoeken aan boeddhisten om te verhuizen naar moslim bevolkte gebieden.”
Tweede-minister van Defensie generaal-majoor Myint Nwe vertelde vorige week maandag op een persconferentie dat het ondersteunen van een volksmilitie in de staat Rakhine staat nu niet haalbaar is maar waar in de toekomst zeker aan gedacht moet worden. Daarmee zal het geweld tegen de moslims enkel grotere vormen aannemen.