Diverse mensenrechtenorganisaties en activisten roepen Myanmar op om de veroordeling van 20 zogenaamde moslimterroristen te herzien nadat het land in Zuidoost-Azië de autoritaire wet uit 1950 – waaronder de moslims zijn veroordeeld – heeft ingetrokken. President Htin Kyaw heeft een document ondertekend waarin hij voor de afschaffing is van de beruchte wet uit 1950. De wet werd voornamelijk gebruikt onder de militaire machtsperiode van de vorige overheid. Door deze wet konden tegenstanders of andersdenkenden de gevangenis in verdwijnen.
De afgeschafte wet is helaas niet met terugwerkende kracht afgeschaft en de 20 Myanmarese moslims die nu lange celstraffen uitzitten onder dezelfde wet worden niet opnieuw door de rechter beoordeeld. Dit ondanks de druk van bezorgde activisten die pleiten voor een hernieuwde rechtsgang, zeggen woordvoerders van de overheid tegen persbureau Reuters.
Matthew Smith, oprichter van de mensenrechtenorganisatie Fortify Rights: “Het is de plicht van de overheid om rechtszaken opnieuw te beoordelen als er mogelijk sprake is van een onterechte veroordeling. Het niet opnieuw beoordelen van deze rechtszaken roept ernstige vragen op over de toezegging van de regering om ervoor te zorgen dat er geen politieke gevangen meer in gevangenissen zitten.”Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares en held onder de democraten, is meermaals bekritiseert om haar laffe houding aangaande het beschermen en veroordelen van geweld jegens moslim minderheden in het land.
Meerdere soortgelijke zaken
De advocaten en familieleden van de 20 veroordeelden moslims vertellen persbureau Reuters dat de groep moslims onderweg waren naar een bruiloft in de oosterse staat van Shan in Myanmar. Ze werden in Augustus 2014 opgepakt door de militaire inlichtingendienst en werden vervolgens veroordeeld voor terroristische activiteiten onder de wet uit 1950.
Advocaat Khin Moe Moe vertelt over een zaak in januari 2015 waarbij 19 mannen en een vrouw elk een gevangenis straf kregen van in totaal 14 jaar. Een jongeman van 15 die toen ook werd gearresteerd kreeg toen een straf van 7 jaar onder dezelfde wet.
“Meestal mogen wij verdachten niet eens verdedigen in een strafzaak van de militaire veiligheidsdiensten. Zij hebben namelijk het beleid dat zij nooit een strafzaak mogen verliezen”, zegt Khin Moe Moe.
Onterechte veroordelingen
De president van Myanmar heeft toegegeven dat de wet voor veel onterechte veroordelingen heeft gezorgd, maar weigert alsnog strafzaken opnieuw in te zien. Een van de 20 moslimgevangen had de valse hoop dat de nieuwe regering hem zijn vrijheid zou kunnen teruggeven maar zijn hoop is al vervaagd, zegt zijn vrouw Khin Moe.
Luitenant kolonel Myat Min Soe, een militaire official, geeft toe dat er nooit wapens zijn gevonden bij de veroordeelde, maar dat ze allemaal wel hebben toegegeven contact te hebben gehad met terroristen. “Ze hebben geprobeerd contact op te zoeken met een terroristische organisatie die markten en andere druk bezochte plekken wilden opblazen”, aldus de kolonel.
Rechtbank moest moslims vervolgen
Volgens Fortify Rights, dat al meer dan 300 pagina’s heeft onderzocht aangaande de veroordeelden, bestaat de bewijslast alleen uit een naamkaartje van een rebellen commandant en een audio fragment van een mogelijke islamitische militant afkomstig uit een in beslag genomen computer.
“Het is alsof de rechtbank als primaire taak had de moslims te vervolgen ondanks de geringe bewijslast tegen de groep”, zegt Smith. De woordvoerder van de president zegt ondertussen simpelweg dat als de veroordeelden vinden dat ze onterecht zijn veroordeelt, zij de zaak bij de hoge rechter dienen uit te vechten.