Religieuze spanningen in Meiktila zijn weer de pan uit gerezen nadat er vorig weekend confrontaties plaats vonden tussen lokale boeddhisten en Rohingya moslims. De moslims waren sinds 2013 uit hun huizen zijn verdreven door rechtsextremistische groeperingen.
Volgens de Birmese afdeling van de BBC probeerden moslims terug te keren naar hun voormalige woningen waarna ze werden opgewacht door een boze menigte. De lokale autoriteiten hebben de moslims vervolgens bedreigt met vervolging voor kraken.
Aung Thein – een lokale interreligieuze leider van een organisatie genaamd Htilar Thukha – vertelde: “Een lokale beheerder bracht een bezoek aan de ontheemde Rohingya, die op dit moment in een stadium zijn ondergebracht, om ze mede te delen dat ze moeten vertrekken.”
Golf van geweld tegen moslims
Duizenden moslims zijn in deze centrale stad van Myanmar ontheemd geraakt na verschillende anti moslim-rellen dat aan meer dan 40 mensen het leven heeft gekost. Het begon allemaal in maart 2013 na een ruzie tussen een moslim die een goudwinkeltje runt en een boeddhistische klant. De ruzie was een vonk in de stad waar de spanningen tussen moslims en boeddhisten al voelbaar was en escaleerde tot grootschalig geweld waarbij tevens een monnik om het leven komt.
In 2 dagen hadden relschoppers in Meiktila verschillende huizen en winkels van moslims vernield en geplunderd waaronder ook moskeeën. Een groep van 20 islamitische schoolkinderen werden afgeslacht en samen met een deel van de docenten levend in brand gestoken. De Amerikaanse organisatie Physicians for Human Rights documenteerde deze specifieke slachting in detail in hun rapport ‘Massacre in Central Burma‘. Duizenden moslims zijn nu gevlucht naar wat eigenlijk ‘tijdelijke accommodaties’ zouden moeten zijn zoals de lokale sportstadium in de stad.
Etnische zuivering
Ondanks het einde van de initiële golf van gewelddadigheden weigerde huisbazen moslims terug te laten keren naar hun woningen vertellen verschillende lokale leiders vorig jaar al tegenover CNN. “We voelen dat er op dit moment een geweldloze etnische zuivering gaande is onder de moslim bevolking,” zegt Aung Thein tegen de nieuwszender.