De religieuze spanningen lopen hoog op in de staat Kayin in oost-Myanmar, omdat een vooraanstaande monnik pagodes heeft gebouwd op een kerkterrein en bij een moskee. Boeddhisten vormen de grote meerderheid in het land, maar spanningen tussen boeddhisten en minderheden zijn sterk toegenomen na een uitbraak van geweld in 2012 tussen boeddhisten en etnische Rohingya moslims.
De huidige onrust in Kayin is al aan de gang sinds vorige maand, toen aanhangers van de monnik Myaing Kyee Ngu een religieus standbeeld en een boeddhistische vlag op het terrein van de kerk plaatsten. Nu hebben de monnik en zijn volgers op hetzelfde terrein een pagode gebouwd. Vervolgens zetten zij hun acties voort door een pagode te bouwen dichtbij een moskee in een dorp met een moslimmeerderheid.
De achterliggende gedachte van deze acties is nog onzeker, maar boeddhistische autoriteiten zouden de monnik al hebben aangespoord om te stoppen met het bouwen van de pagodes. Myaing Kyee Ngu heeft echter al aangegeven dat hij van plan is nog twee nieuwe pagodes op te richten. Het nieuwe bouwwerk wordt al door tientallen mensen gebruikt als een plek om te bidden.
Christenen en moslims roepen op tot kalmte
Een lokale christelijke leider, die zich zorgen maakt over deze gevoelige zaak, heeft mensen van alle religies opgeroepen om kalm te blijven. Een leider van de Islamitische organisatie KAFDG maakt zich tevens zorgen: “Dit is religieus geweld. Er zijn zoveel plekken om een stupa te bouwen. Ik snap niet waarom de monnik wilt bouwen binnen de terreinen van andere godsdiensten. Ik denk dat iemand religieus geweld probeert te provoceren, maar daar zullen ze niet in slagen.” Volgens bewoners van het moslimdorp zouden boeddhisten hebben geprobeerd de monnik en zijn aanhangers te stoppen met bouwen, maar de politie en twee staatsministers zouden hen hebben gevraagd om het te tolereren.
De invloed van nationalistische boeddhisten in Myanmar neemt sterk toe. Moslims worden uit steeds meer gebieden verdreven en bevlogen boeddhisten, waaronder militairen, dringen christelijke gemeenschappen binnen. Duizenden Rohingya moslims zijn al het land uit gevlucht en zo’n 120.000 anderen verblijven in kampen.
De staatsoverheid van Kayin heeft beloofd de monnik tegen te houden indien hij meer stupa’s wilt bouwen en heeft een speciale groep opgericht om de ontwikkelingen rondom deze zaak goed in de gaten te houden.
Dit artikel is op 29 april 2016 verschenen op AziatischeTijger.nl