Een Turkse ambtenaar heeft bevestigd dat een groep migranten uit Myanmar vorig weekend zijn opgehaald uit zee door de kustwacht van Turkije. Het gaat hierbij om een groep van meer dan 350 mensen.

De lokale gouverneur, die niet met naam in de krant wil verschijnen, omdat hij niet de toestemming heeft van de overheid om te spreken, vertelde aan de telefoon tegen de Anadolu Agency dat de migranten op dit moment worden gehuisvest in de provincie Izmir, aan de westelijke Egeïsche zee in Turkije.

Toen er werd gevraagd hoeveel mensen er precies uit Myanmar kwamen en of het hier om mannen, vrouwen of kinderen ging en van waar ze precies vertrokken waren had de lokale gouverneur geen antwoord.

“Ze mogen niet in contact komen met een hulporganisatie of enig andere organisatie. De Turkse overheid zorgt voor de situatie. Het is onderdeel van een protocol die wij vaak genoeg uitvoeren.” Hij benadrukte: “We kunnen niet teveel zeggen, omdat dit officieel wordt afgehandeld door de ministerie van buitenlandse zaken. Zij nemen dit op zich en zullen dit oplossen.”

Dezelfde gouverneur vertelde zondag aan de Anadolu Agency dat een boot van de kustwacht de kleine boten op zee had gespot op 6.5 kilometer van het plaatsje Dikili. Ze werden meegenomen en daarna meteen in een sportcentrum in Dikili opgevangen. Hij zei verder dat ze waarschijnlijk de Griekse eilanden van Lesbos probeerde te bereiken wat ongeveer 95 kilometer van Dikili ligt. De kustwacht was verrast, want normaal komen ze Syriërs tegen die onderweg zijn naar de EU.

“De meeste komen uit Myanmar, de rest uit Afghanistan en Pakistan en een kleine groep uit Syrië.” De lokale media berichtte dat de meeste immigranten gevluchte Rohingya moslims zijn die door de overheid in Myanmar worden onderdrukt.

Nay San Lwin van RohingyaBlogger.com twijfelt overigens aan de juistheid van de berichtgeving. Hij merkt op twitter op dat economische vluchtelingen uit Bangladesh zich geregeld voordoen als Rohingya bij de asielprocedure.