Duizenden Rohingya vluchtelingen in Maleisië hebben straks een kans op een baan nadat de overheid heeft aangekondigd een proef project op te starten gericht op specifieke sectoren in de markt. Vice-premier Ahmed Zahid Hamidi heeft het parlement geinformeerd over de aankomende plannen en heeft beloofd dat de Rohingya vluchtelingen, die door de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) als vluchtelingen worden erkend, kunnen vertrouwen op de veiligheid, wetgeving, documentatie en welvaart van de lokale autoriteiten in Maleisië.
“Het juiste werk vanuit verschillende sectoren zal worden afgestemd op de technieken en kennis die de Rohingya beheersen en deze sectoren zullen ook eerst moeten worden goedgekeurd door het parlement. Onder de huidige wetgeving kunnen de Rohingya nog niet aan het werk omdat zij vermeld staan als onwettige immigranten”, zegt Ahmed Zahid Hamidi.
Tevens bezitten de Rohingya geen reisdocumenten of paspoorten om aan het werk te kunnen. Als een werkgever op dit moment een Rohingya vluchteling aanneemt in Maleisië dan overtreedt deze de wet omdat het hier om een onwettige arbeidskracht gaat. De overheid maakt zich overigens grote zorgen om de vluchtelingen die onlangs zijn aangekomen in het land en zij die al langer in Maleisië zitten vanwege het sektarische geweld in Myanmar en omstreken.Rohingya statenloos in Myanmar
“Maleisië geeft om de Rohingya vluchtelingen en vooral omdat ze nu gewoonweg statenloos zijn verklaard door Myanmar”, zegt Ahmed Zahid Hamidi. Veel Rohingya vluchtelingen of Bengalis, zoals ze worden genoemd door de overheid van Myanmar, vluchtte naar naburige landen als Thailand, maar sinds de nieuwe wetgeving in dat land zijn ze ook daar niet meer welkom. Veel Rohingya moslims hebben hun leven verloren aan corrupte mensensmokkelaars die nu nog meer afschuwelijk te werk gaan sinds de harde wetgeving in landen als Thailand.
Na een driedaagse conferentie op 20 mei hebben de landen Indonesië en Maleisië beloofd dat ze de Rohingya, die zijn gevlucht voor sektarisch geweld, een jaar zullen laten wonen in hun landen totdat de internationale gemeenschap een vaste plek voor ze kan creeëren. Alle andere vluchtelingen die voor economische doeleinden zijn afgereisd naar deze twee landen zullen op de boot naar huis worden gezet.
Sinds vorige jaar hebben ongeveer 146.020 vluchtelingen zich laten registreren bij het UNHCR in Maleisië bestaande uit voornamelijk Rohingya moslims en christenen die claimen vervolgd te worden in landen waar hun families al generaties lang wonen.