Vandaag is in een veld net buiten de stad Minbya in Myanmar het lichaam gevonden van een Rohingya-man. De man was op die plaats maandag aangevallen door een groep Rakhine boeddhisten. De landelijke verkiezingen die aanstaande zondag zullen plaatsvinden zorgen al maanden voor spanningen in het noordwesten van Myanmar. De moord op de Rohingya kan dez spanningen verder doen toenemen.
Gisteren rond 5 uur in de middag lokale tijd trokken Muhammad Sardek ibn Shobi Aslom (20) en Shomshu Arlom ibn Dilmamad (18) naar hun grasweide om gras te snoeien voor hun vee. De weide bevond zich tussen steden Minbya en Mrauk-U. Terwijl zij bezig waren met het snoeien werden zij gezien en aangevallen door een groep Rakhine boeddhisten.Het lukte Shomshu Arlom om te vluchten, waarbij hij uiteindelijk door de lokale politie werd vastgezet. Hij is op dit moment nog niet vrijgelaten. Ook is niet bekend gemaakt waarom hij wordt vastgehouden. Muhammad Sardek kon niet uit de handen van zijn aanvallers ontsnappen. Om 8 uur deze ochtend werd zijn lichaam aangetroffen in het veld tussen het hoge gras.
Minbya ligt hemelsbreed 47 kilometer ten noordoosten van de stad Sittwe, waar Stichting as-Salaamah wal’Adaalah enkele weken geleden nog ter plekke werkzaam was.
De Rohingya zijn vogelvrij
De islamitische Rohingya bevolking uit Myanmar behoort volgens de Verenigde Naties tot de meest vervolgde bevolkingsgroepen ter wereld. Door de overheid zijn al hun burgerrechten afgenomen waardoor zij stateloos zijn geworden. Bij aanvallen tegen de Rohingya, hun woningen en moskeeën, kiezen de veiligheidsdiensten meestal de zijde van de boeddhistische aanvallers. De Rohingya zijn daardoor effectief vogelvrij.
Aanstaande verkiezingen
Aanstaande zondag vinden in Myanmar landelijke verkiezingen plaats. In Arakan State – het gebied in het noordwesten van Myanmar waar de Rohingya wonen – zorgt dit al maanden voor oplopende spanningen. De Rohingya-bevolking heeft bij deze verkiezingen geen stemrecht. De grootste oppositiepartij van het land – de NLD van nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi – spreekt zich niet uit tegen het geweld tegen moslims wat door de overheid wordt gedoogd en zelfs gefaciliteerd. In plaats daarvan zijn alle islamitische kandidaten geweerd van verkiesbare plaatsen bij deze partij.