Het Simon-Skjodt Center voor Preventie van Genocide is eind vorige maand een project gestart gericht op het bepalen van de potentiële risico’s op massa moorden in de wereld. Dat meldt de Washington Post. Nergens is méér kans op genocide dan bij de Rohingya moslimminderheid in Myanmar.
The Early Warning Project trekt activiteiten van over de hele wereld na om vast te stellen of er een dreiging is ontstaan in landen waar minderheden stelselmatig worden vervolgd. Deze tool is gebaseerd op een algoritme en op statements van politieke figuren en plaatselijke experts.
De 10 landen met het hoogste risico op massa moord in de nabije toekomst zijn volgens het Early Warning Project:
1 – Myanmar
2 – Nigeria
3 – Sudan
4 – Egypte
5 – Centraal Afrikaanse Republiek
6 – Zuid Sudan
7 – Democratische Republiek Congo
8 – Afghanistan
9 – Pakistan
10 – Jemen
Eerder dit jaar sprak de Washington Post met Cameron Hudson, directeur van het Somon Skodjt center over de dreiging in Myanmar. Hudson was verbonden aan een onderzoek in de grootschalige schending van mensenrechten en de risico’s die de stateloze Rohingya moslimminderheid daar nu lopen.
Een verslag over het onderzoek komt tot de conclusie dat de Rohingya moslimminderheid een zeer groot risico loopt op grootschalige genocide.
‘Overeenkomsten met Nazi Duitsland en Rwanda’
“We zijn heel voorzichtig met het gebruiken van termen als massa genocide omdat het soms de situatie verslechtert, maar je ziet heel duidelijk overeenkomsten met het 1930 van Nazi Duitsland en 1990 in Rwanda,” zegt Hudson. “Dit is natuurlijk zeer verontrustend.”
“Het project is een belangrijk onderdeel van het Holocaust Memorial Museum om te waarschuwen tegen toekomstige gruweldaden,” zegt Michael Chertoff, voormalig secretaris binnen de Homeland Security en voorzitter van het ‘Committee on Conscience’ van het museum.
“Overheden kunnen zich niet langer verschuilen achter de uitspraak ‘we wisten hier niet van’ om hun passieve houding te rechtvaardigen,” voegt hij toe.
‘Dit nooit meer’?
“De bevindingen van het Simon-Skjodt Center bevestigen waar wij al jaren voor waarschuwen,” stelt Nourdeen Wildeman, voorzitter van Stichting as-Salaamah wal’Adaalah. “De Nederlandse overheid is met allerlei handelsmissies de economische belangen in Myanmar aan het uitbreiden, maar heeft onvoldoende oog voor deze dreigende genocide.”
“Bij de zin ‘dit nooit meer’ die wij jaarlijks uitspreken op 4 mei hoort echter óók de morele verplichting om nieuwe genocides actief tegen te gaan. Daarin schieten we nu tekort,” stelt Wildeman.