Yangon, Myanmar – Wetgever en lid van de overheid van Myanmar, Mr. U Shwe Maung, werkt al meer dan 4 jaar voor de overheid en heeft meerdere diners en gesprekken bijgewoond met de president van Myanmar. Ondanks deze staat van dienst is U Shwe Maung dit weekend bestempeld als een buitenstaander en heeft hij geen recht meer om zich her-verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen in november. De reden voor deze desastreuse beslissing is omdat hij behoort tot de 1 miljoen Rohingya minderheid in Myanmar.
“In 2010 werd ik goedgekeurd en werd ik beschouwd als een volwaardige staatsburger. Nu, na 5 jaar ben ik opeens niet meer her-verkiesbaar, hoe kan dat?” De toestand van Mr. Shwe Maung is maar een speld in de hooiberg in wat lijkt op een geforceerde diefstal van de rechten van de Rohingya minderheid in Myanmar.
De verkiezingscommissie vertelt dat meer dan 100.000 Rohingya, die 5 jaar geleden hun stem hebben uitgebracht, zijn geschrapt van de kiezerslijsten. De precieze aantal willen ze niet onthullen.
Een complete verkiezingslijst moest eind augustus al ingeleverd zijn, maar Rohingya leiders betwijfelen of er wel enige Rohingya in de lijst genoemd zullen worden vanwege de groeiende anti-islam retoriek in Myanmar.
De vervolging van de Rohingya heeft de laatste jaren een gevaarlijke stijging meegemaakt. Het uit het niets opgedoken boeddhistische nationalistische bewegingen heeft ervoor gezorgd dat de Rohingya stelselmatig worden bedreigd en nu zelfs het land worden uitgezet omdat ze volgens deze groep, immigranten zijn uit Bangladesh. Dat terwijl de Rohingya al generaties lang leven in Myanmar. Het verliezen van hun stemrecht is een nieuw dieptepunt in dit conflict.
De Rohingya hebben deelgenomen aan elke verkiezing sinds de onafhankelijkheid van Engeland in 1948, inclusief gedurende de militaire macht van dictator Ne Win.
Wai Wai Nu, een Rohingya activist die onlangs in juni nog met President Obama heeft gesproken over deze crisis, zegt: “Elke fundamentele recht is ons ontnomen door de autoriteiten. Als dit zo doorgaat dan zijn wij niets meer waard.”Mr. Shwe Maung heeft zijn partij begin augustus verlaten om zelf solo door te gaan, maar werd vorige weekend via de fax op de hoogte gebracht van zijn diskwalificatie. De verkiezingscommissie beweert dat de ouders van Shwe Maung geen geldige staatsburgerschap hadden bij zijn geboorte. Shwe Maung doet dit af als onzin, omdat zijn vader al voor zijn geboorte werkte bij de nationale politie. Mr. Shwe Maung gaat in beroep tegen deze claim.
Myanmar wordt met argusogen in de gaten gehouden door de westere wereld, omdat de verkiezingen op 8 november de eerste democratische verkiezingen zullen zijn geleid door de nobel prijs winnaar Daw Aung San Suu Kyi. Het afpakken van de rechten van de Myanmar is een olievlek op deze verkiezingen en het is nog maar de vraag waar dit gaat eindigen.
U Kyaw Min, een voormalige docent en nu president van de Democratie en Mensen Rechten Rohingya partij zegt dat het aantal stemgerechtigden in een district in Buthidaung gezakt is van 150,000 in 2010 naar 27,000 nu. “Dit is een enorme discrimimatie. Dit is maar op twee plekken op aarde eerder gebeurt. Het Duitsland van Hitler en de apartheid in Zuid Afrika.”
De verkiezingcommissie beweert dat de Rohingya niet het recht hebben om te stemmen omdat zij geen geldige staatsburgerschap dragen, maar zogenaamde blanke id-kaarten. Om te kunnen stemmen moeten deze kaarten ingeleverd worden en moeten de Rohingya opnieuw een aanvraag indienen. Zo lang dit niet op tijd is gebeurt mogen de Rohingya niet stemmen op 8 november en worden ze zeer waarschijnlijk het land uitgezet.
De druk van nationalistische groeperingen op de overheid is groot. Maffia bendes hebben het gemunt op de Rohingya minderheid en verschillende groepen binnen de maatschappij beweren dat het Islamitische karakter van de Rohingya niet samengaat met de boeddhistische karakter van de rest van het land.
“We kunnen ze niet doden, maar wel het land uitgooien!”. Dit zijn de woorden van zogenaamde gematigde politici en boeddhistische groepen in Myanmar.